Neuroștiinta iluminării
Timp de milenii, oamenii au căutat să descopere metodele prin care se pot ilumina. Din descrierile care au ajuns până la noi – călugări aşezaţi pe pernele lor de meditaţie, măicuţe care se roagă în genunchi, şamani aflaţi în comuniune cu universul – reiese că această stare subtilă este rezervată unui număr restrâns de oameni. Însă acum, neurologul David Perlmutter şi antropologul şi şamanul Alberto Villoldo şi-au unit forţele, pentru a explora elementele comune ale specialităţilor lor, în scopul de a face din iluminare, o stare la care poate ajunge toată lumea.
Prin unirea lumilor – multă vreme separate – ale ştiinţei şi spiritului, Perlmutter explorează interesantul fenomen al neurogenezei şi al sănătăţii mitocondriale, iar Villoldo contribuie la acest efort, prin vasta sa cunoaştere a practicilor şamanice şi spirituale. Împreună, au extras cele mai eficiente instrumente din fiecare disciplină, pentru a crea programul “Activeaza-ţi creierul” – un plan inovator, desfăşurat pe durata a cinci săptămâni, ce ajută la pregătirea creierului pentru starea de iluminare.
Cu ajutorul consilierii în alimentaţie, suplimentelor nutritive, exerciţiilor fizice, practicilor şamanice, meditaţiei şi vizualizării, Perlmutter şi Villoldo îi ghidează pe cititori, pas cu pas, printr-un program menit să-i ajute să-şi curete minţile de traumele trecutului şi să se deschidă către trăirea păcii lăuntrice, a intuiţiei extinse şi a extraordinarei creativităţi ce definesc experienţa iluminării.
“Aceasta este cartea pe care am aşteptat-o cu toţii! Folosind informaţii de ultimă oră, pe înţelesul tuturor, Alberto Villoldo şi David Perlmutter au ţesut, cu măiestrie, ştiinţa secolului al XXI-lea cu înţelepciunea indigenă din trecut, dezvăluind care este “veriga lipsă” din povestea modernă despre viaţa – rolul pe care îl joacă sănătatea creierului nostru în calitatea experienţei noastre spirituale. Astfel, autorii ne oferă o înţelepciune practică, pe care o putem folosi pentru a aduce rapid forţa, în vieţile noastre! Această carte este o lectură obligatorie pentru cei care vor, în mod serios, să se îndeparteze de ideile convenţionale legate de iluminare şi de felul în care aceasta poate fi dobândită.”
Adepții fanatici. Reflecții asupra naturii mișcărilor de masă
Publicată în numeroase ediții începînd din 1951 și ajunsă astăzi o carte clasică, Adepții fanatici a devenit bestseller la scurt timp după apariție, atunci cînd președintele Eisenhower a citat-o într-una dintre primele sale conferințe televizate.
Relevanță pentru înțelegerea lumii actuale, cartea este o analiză vizionară, extrem de provocatoare a naturii mișcărilor de masă și a modului în care individul devine fanatic. Eric Hoffer indică tipurile de personalitate și motivele celor care adera la diferite mișcări, de ce și cum încep, progresează și se sfirsesc mișcările de masă, dar și asemănările dintre ele, indiferent că sunt politice, sociale, religioase sau de altă factură. Hoffer susține astfel că mișcările de masă sînt intersanjabile și că, radicale sau reacționare, ele tind să atragă același tip de adepți și folosesc aceleași tactici, chiar și atunci cînd obiectivele sau valorile lor declarate diferă.
„Dacă vreți să înțelegeți ce mobilizează mintea fanaticului și care sînt mecanismele mișcărilor de masă încă din stadiul incipient, va recomand o seară cu Eric Hoffer.” (John McDonough, Wall Street Journal)
„Tema cărții este fanatismul politic, pe care îl abordează tăios și strălucit.” (The New Yorker)
Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru
Format în Clinica universitară de psihiatrie de la Spitalul „Obregia” din Bucureşti, cadru didactic, Ion Vianu emigrează în 1977, protestînd împotriva utilizării psihiatriei în scopuri politice. În Elveţia îşi practică specialitatea în mediul privat. Pe de altă parte, este activ pe plan internaţional în domeniul apărării drepturilor omului în psihiatrie. În acest text dens şi pasionant, psihiatrul-scriitor Ion Vianu ne conduce, pe firul amintirilor, la o meditaţie asupra suferinţei, a demnităţii omului, accentuînd modestia de care trebuie să ne pătrundem în faţa infinitei complexităţi a fiinţei.
Omul în căutarea sensului vieții
“Omul în căutarea sensului vieții” este cronică experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentrationiste. Cartea devenită bestseller internațional cu peste 10 milioane de copii vândute, deschide cea mai intimă perspectiva asupra înțelegerii omului în situații de nesupravietuit, cum acceptă trauma și în final, găsește sens în ceea ce trăiește.
“Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl este una dintre marile cărți ale epocii noastre. În mod normal, dacă într?o carte există un singur pasaj, o singură idee suficient de puternică încât să schimbe viață cuiva, atunci cartea aceea merită citită, recitită și isi merită pe deplin locul într-o biblioteca.”
Harold S. Kushner
“Cartea de față a ajuns să numere aproape o sută de ediții în limba engleză – pe lângă traducerile în alte douăzeci și unu de limbi. Numai edițiile în engleză au depășit trei milioane de copii vândute.
Acestea sunt faptele și probabil tot acesta este motivul pentru care reporterii presei scrise americane, dar mai cu seama reporterii posturilor de televiziune își încep cel mai adesea interviurile, după expunerea acestor cifre, cu următoarea exclamație: “Dr. Frankl, cartea dumneavoastră a ajuns un adevărat bestseller – cum va simțiți după un asemenea succes?”. În primul rând, le explic că eu în faptul că volumul meu a ajuns bestseller nu văd o realizare sau o reușită personală, ci mai degrabă expresia stării de nefericire la care a ajuns lumea contemporană: dacă sute de mii de oameni cumpără o carte care încă din titlu promite să se ocupe de problema sensului vieții, atunci probabil că această chestiune ii macină profund pe oamenii aceștia.”
Mintea naturală și inteligența artificială
Volumul de față prezintă o serie de aplicații fenomenologice la concepte și practici ale științei. Se adresează cititorilor interesați de filozofie, cercetătorilor din domeniul științelor, precum și celor aflați la intersecția celor două domenii. Autorul reușește să demonstreze aici pertinența abordării fenomenologice a științelor exacte prin mai multe studii de caz.
Care e diferența dintre un copil și un laptop?
Într-un interviu pentru Hotnews, fizicianul Cristian Presură spunea că nu e de acord cu perspectiva strict materialistă după care între un copil și un laptop nu e nici o diferență. Politicieni răuvoitori i-au citat trunchiat afirmația, inversând-o și creând în rețelele de socializare o isterie anti-Presură. Această împrejurare a declanșat scrierea cărții de față, mărturie a unui om aflat în căutarea credinței și eșafodaj complex de explicații științifice.
„Durerea și suferința personală mi-au suflat mereu în ureche: poţi nega orice, dar nu poţi nega faptul că tu simţi durerea asta! Desigur, nu pot convinge pe nimeni că «a simţi» depăşeşte limitele materiei, pentru că nu am argumente: este o problemă de credinţă. Odată acceptată această credinţă a durerii simţite, alte întrebări decurg în mod natural una din alta. Dacă simt, ar trebui să existe ceva care simte, nu? Dacă da, ce este acel lucru care simte? Este ceva material sau nu? Poate fi localizat procesul de simţire în creier? Au localizat cercetătorii conştiinţa în creier? De fapt, ce spun ei că este conştiinţa? Călătoria mea personală către aceste răspunsuri trece, în cartea de față, prin religie, fizică şi neuroștiințe.“ — CRISTIAN PRESURĂ
Notă: Descrierile cărților sunt preluate de pe site-urile editurilor.