Timp de citire: 2 minute

“Oare am spus mai mult decât trebuia ?”, “N-ar fi trebuit să spun și asta”, “Nu cred că a înțeles ceva din gestul acela”, “Sunt sigur că nici nu a auzit” sunt probabil fragmente dintr-un dialog interior desfășurat în mintea unei persoane cu acces la informații nepublice sau clasificate care a fost neglijentă într-o situație socială banală. 

Cartea PREGĂTIREA CONTRAINFORMATIVĂ A PERSOANELOR CU ACCES LA INFORMAȚII CLASIFICATE / NEPUBLICE tratează într-o manieră structurată și accesibilă un subiect puțin discutat în literatura autohtonă de specialitate, cu excepția ocazionalelor articole prezentate în cadrul unor conferințe. Cartea, prezentată sub forma unui material didactic, suplinește astfel o lipsă de cunoaștere accesibilă publicului larg, cu atât mai necesară cu cât subiectul în prezent este tratat superficial, fragmentat și chiar eronat.

După explicarea unor repere din activitatea de informații – inclusiv din perspectiva experienței românești, în carte sunt definite o serie de concepte precum elicitarea, contra-elicitarea, ingineria socială, contactele suspecte, insiderul. Remarcăm abordarea sintetică și accesibilă a acestor subiecte, care oferă cititorului neinformat atât un cumul de informații integrate, cât și o fărâmă din experiența profesioniștilor din acest domeniu.

În completarea aspectelor teoretice întâlnim și o serie de recomandări pentru educația de securitate, training şi awareness, care fac referire în special la experiența statelor NATO dar și la cea autohtonă. Recomandările sunt destinate persoanelor interesate de a gestiona situațiile sociale care prezintă un risc din perspectiva protejării informațiilor care nu sunt destinate publicului. Acest cumul de reguli, aparent simple și ușor de respectat, constituie o adevărată propedeutică de igienă comportamentală, care este utilă nu numai viitorilor profesioniști, ci și persoanelor din mediul de bussines sau funcționarilor publici.

În ultima parte a cărții este prezentată cercetarea autorului care întărește mesajul necesității instruirii protective, în special pentru personalul care are acces la date confidențiale, nedestinate publicului sau secrete.