Mintea tulburată
Eric R. Kandel, unul dintre cei mai importanți specialiști în neuroștiințe din lume, face o neobișnuită incursiune în universul enigmatic al creierului, arătînd ce ne dezvăluie tulburările mintale despre natură umană. Pe baza cercetărilor sale inovatoare și a lucrărilor altor experți, el încearcă să răspundă la una dintre cele mai dificile întrebări cu care ne confruntăm: cum apare mintea din materia fizică a creierului? Cei 86 de miliarde de neuroni cerebrali comunica între ei prin cele mai fine conexiuni, care ajung uneori să fie alterate sau chiar întrerupte. În felul acesta, procesele din creier care dau naștere minții pot fi afectate, ducînd la tulburări precum autismul, depresia, schizofrenia, boală Parkinson sau tulburarea de stres posttraumatic. Studiul acestor afecțiuni și explorarea potențialelor lor tratamente ne pot ajută să înțelegem mai bine felul în care creierul produce experiențele și capacitățile noastre fundamentale – gîndurile, sentimentele, comportamentele, memoria și creativitatea.
Ameliorarea performanțelor individuale prin tehnici de psihoterapie
Lucrarea isi propune sa prezinte cititorilor o serie de tehnici psihoterapeutice si autoformative menite sa contribuie la tratamentul tulburarilor de dipozitie (anxietate, fobii, atatcuri de panica, depresie), la imbunatatirea comunicarii si a eficientei de activitate. O atentie speciala a fost acordata problemelor referitoare la relaxare, gimnastica respiratorie, hipnoza, metoda autoprogramarii mentale, restructurarea cognitiva, terapia asertiva, precum si la tehnicile combinate de autoreglare psihica.
Unele dintre tehnicile respective se utilizeaza in cadrul cabinetelor specializate de consiliere psihologica si psihoterapie in vreme ce altele, mai simple, pot fi aplicate nemijlocit de catre persoanele care sufera de tulburari depresive sau anxioase nu prea grave sau de catre aceia care doresc sa-si amelioreze atentia, memoria, echilibrul emotional, relatiile cu ceilalti, randamentul in activitate si calitatea vietii.
Lucrarea se adreseaza deopotriva psihologilor, medicilor, studentilor in psihologie si medicina, precum si tuturor celor interesati sa-si insuseasca metode simple de contracarare a unor afectiuni neuropsihice si psihosomatice, dar de autocontrol al comportamentului.
Mecanisme psihologice de influenţare a atitudinilor
„Inspirându-se din noile teorii privind modelarea bazei de cunoştinţe şi din rezultatele cercetărilor ultimilor ani asupra percepţiei şi memoriei, autorul încearcă, prin intermediul cunoaşterii sociale asociative, să pătrundă într-o nouă şi incitantă dimensiune oferită de posibilitatea influenţării indirecte a atitudinilor. […]
Se creează în felul acesta premisele abordării complexe şi complete a influenţării atitudinilor, în esenţă interdisciplinară, care articulează extrem de abil perspective relativ independente între ele, cum ar fi cea psihoindividuală, psihosocială şi psihocognitivă. […]
Particularizarea acestui model la realitatea fenomenelor atitudinale oferă o nouă perspectivă a proceselor de influenţare a atitudinilor, văzută ca o balansare permanentă între mecanisme ce operează în sfera conştiinţei şi a inconştientului care, în funcţie de caracteristicile psihoindividuale şi privite în contextul sociocultural, capătă o anumită specificitate. […]
Am certitudinea că ne aflăm în faţa unei lucrări de excepţie. Prin demersurile şi contribuţiile sale teoretico-metodologice, autorul aduce un plus de cunoaştere ştiinţifică în psihologia românească şi poate chiar mai mult.” (Mielu Zlate)
Emoțiile complexe
Emoțiile sînt o componentă esențială a vieții noastre psihice. Ele ne influențează atitudinea față de ceilalți și modul în care reacționăm în anumite situații, fiind responsabile de confortul sau disconfortul nostru interior. Volumul prezintă cele mai importante și mai complexe emoții din perspectiva psihologiei sociale, pe baza informațiilor de ultima ora din domeniu. Sînt trecute în revista teoriile specifice, tipologia emoțiilor, funcțiile lor sociale, efectele negative și cele pozitive, mecanismele cognitive, posibilitățile de măsurare, diferențele interculturale și interindividuale. Emoțiile complexe este o sursă de informații esențiale pentru studenții și practicienii din domeniul psihologiei, dar și pentru cititorii interesați de efectele și funcțiile emoțiilor în viață de zi cu zi.
Formula fericirii
Cartea lui Stefan Klein, devenită bestseller în Germania, sintetizează şi explică descoperirile neuropsihologiei moderne, oferind nu reţete, ca ghidurile self-help, ci cunoştinte şi modul lor de „întrebuinţare“ în viaţa de zi cu zi. Căci nu există o formulă a fericirii universală, ci o formulă a fiecăruia. Există şase miliarde de oameni şi şase miliarde de căi spre fericire, spune autorul.Dar esenţial e faptul că fericirea poate fi găsită. O dovedesc două descoperiri importante: mintea noastră are mecanisme înnăscute pentru bucurie, plăcere, euforie; iar tendinţa aceasta naturală spre fericire poate fi exersată, deoarece creierul omenesc este configurabil la nesfârşit, indiferent de vârstă. „Dupa ce vei fi citit această carte, capul tău va arata altfel pe dinăuntru, promite Klein, şi chiar aşa este.“ (Der Spiegel) „Stefan Klein a reuşit să scrie o mică capodoperă. Mesajui ei simplu, acela că poţi învăţa să fii fericit, este comunicat cititorului într-un mod deopotrivă fascinant şi documentat, inteligibil pentru oricine.“ (Die Welt am Sonntag) „Stefan Klein rezumă în cartea sa o intreagă bibliotecă… Această carte e un adevarat instrument de autocunoaştere.“ (Der Stern)
Creierul se transformă. Experienţele neuroplasticităţii
„Creierul are o structură fixă” este o prejudecată seculară. Ne-o demonstrează uluitoarea știință a neuroplasticității, care schimbă complet felul în care privim creierul, natura umană și potențialul oamenilor.
„În sfârșit, puterea gândirii pozitive capătă credibilitate științifică. Cazurile prezentate în carte vor schimba cultura umană, modul de a învăța al oamenilor și istoria.”
New York Times
Notă: Descrierile cărților sunt preluate de pe site-urile editurilor.