2062. Lumea creată de inteligență artificială
2062 este anul în care vom avea roboți la fel de inteligenți că noi. Acest lucru este susținut de majoritatea experților în domeniile inteligenței artificiale și roboticii. Dar cum va arată acest viitor? Cum se va desfășura viață pe această planetă? Profesorul Toby Walsh analizează impactul pe care inteligență artificială îl va avea asupra muncii, războiului, politicii, economiei, vieții cotidiene și morții. Pe baza unei înțelegeri profunde a tehnologiei și a implicațiilor acesteia, 2062 descrie alegerile pe care trebuie să le facem astăzi, pentru a ne asigura că viitorul va rămâne luminos.
Ascensiunea roboților. Tehnologia și viitorul fără joburi
Care vor fi slujbele viitorului? Cine le va deține? Ce trebuie să studieze elevii de azi pentru a putea fi angajați peste un deceniu sau două? Iată doar câteva dintre întrebările la care încearcă să dea răspunsuri Martin Ford, antreprenorul din Silicon Valley și specialistul în ingineria calculatoarelor, care afirmă că, pe măsură ce tehnologia va progresa într-un ritm tot mai accelerat, iar mașinile vor deveni autonome, din ce în ce mai puțini oameni vor mai fi utili economiei. și, cum deja inteligența artificială (IA) a început să ocupe multe dintre „joburile bune”, râvnite și considerate cândva imposibil de automatizat (precum acelea de asistent al unui avocat, programator, radiolog, funcționar sau chiar ziarist), previziunile lui Ford, deși sumbre, devin tot mai plauzibile cu fiecare zi care trece.
„Ascensiunea roboților este „la fel de înfricoșătoare pe cât sugerează titlul său. Numai că nu e vorba de literatură SF, ci, mai degrabă, de prezentarea unui (aproape inevitabil) Armaghedon economic.” Frank Bruni, The New York Times
Politica viitorului. Tehnologia digitală și societatea
Jamie Susskind încearcă să răspundă la una dintre marile întrebări ale timpului nostru: ce transformări va produce tehnologia digitală – de la inteligența artificială la realitatea virtuală – în viața socială și politică? Analizând felul în care ea va putea fi întrebuințată de stat și de marile companii de tehnologie cu scopul de a exercita controlul asupra vieții oamenilor și inspirându-se din tezaurul multisecular al gândirii politice, Susskind îi provoacă pe cititori să revizuiască semnificația unor concepte ca „democrație” și „dreptate”, „libertate” și „egalitate”, „putere” și „proprietate”.
Oameni vs Tehnologie
Internetul trebuia să ne elibereze.
Tehnologia ne-a schimbat viețile. Dar pentru asta nu am cedat oare prea mult puterii din spatele zidului de cod, manipulată de publicitarii și tehnocrații din Silicon Valley? Ce înseamnă pentru democrație scandalurile despre datele private din jurul Facebook și al Cambridge Analytica? Jamie Bartlett ne spune că a îmbrățișa Big Tech fără nicio reținere înseamnă a slăbi fundamentele democrației. Clasa de mijloc se erodează, societatea civilă e slăbită, iar noi, cetățenii, ne pierdem judecata critică și chiar libertatea.
Oameni vs tehnologie arată cât de fragil este sistemul politic sub asediul revoluției digitale. Dar Bartlett explică și cum putem deveni cetățeni activi, parte dintr-o comunitate democratică cu alegeri libere, egalitate de șanse, libertăți civile și încredere în puterea suverană. Această carte esențială avertizează că, dacă nu schimbăm ceva, democrația se va alătura feudalismului, monarhiilor absolute și comunismului pe lista de experimente politice care au eșuat.
„O carte incitantă. Bartlett are dreptate să spună că viitorul nostru depinde de câștigătorii și perdanții cursei pentru tehnologizare, dar și de tehnologia însăși.“ Financial Times
Epoca mașinilor spirituale
Paseste in lumea lui Ray Kurzweil – supranumit „geniu nelinistit” (Wall Street Journal) si „masina inteligenta suprema” (Forbes) -, ale carui predictii despre o epoca in care omul si calculatoarele isi vor putea tine locul reciproc sunt uimitoare, provocatoare si mai aproape de realizare decat ti-ai putea imagina.
Epoca masinilor spirituale este o istorie a viitorului computerului asa cum nu il stim noi, majoritatea profanilor, care folosim aceasta masina inteligenta ca instrument de lucru, fie el stiintific sau futil-recreational. Iar viitorul vine din laboratoarele stiintei computerelor – o stiinta aparte, neobisnuita si elitista, poate singura stiinta care isi cunoaste viitorul si stie precis unde va ajunge in urmatorii ani.
Aceasta carte ridica putin coltul cortinei, lasandu-ne sa tragem cu ochiul in laboratoarele in care viitorul a venit deja – nu azi, ci direct alaltaieri. Iti face cunostinta cu o lume miraculoasa pe alocuri, revolutionara in mare masura, poate putin infricosatoare, o lume a unei potentiale omniprezente a capacitatii de calcul, cu riscuri si recompense, cu limite tinzand la infinit, dar cu siguranta o lume fundamental fascinanta, acaparatoare si seducatoare, o lume care te face sa-ti doresti sa faci parte din ea.
Epoca masinilor spirituale te atrage, te fascineaza, te incita, te descumpaneste, te impresioneaza, te irita… dar ti se lipeste de degete si nu te lasa indiferent.
O carte pentru toti cei care se intreaba incotro se indreapta tehnologia umana.
The New York Times
„Kurweil ne ofera o analiza indrazneata si provocatoare a inteligentei umane si artificiale, dar si o perspectiva unica asupra unui viitor in care capacitatile calculatorului si ale speciei care l-a inventat sunt tot mai asemanatoare.”
Bill Gates, CEO Microsoft
Industriile viitorului
ALEC ROSS: „Cartea pe care părinții sau bunicii mei ar fi vrut să o citească în anii 1960 ar fi descris efectele pe care globalizarea urma să le aibă asupra întregii lumi. Cartea pe care îmi doresc s-o fi citit cu peste 20 de ani în urmă, când am terminat facultatea, mi-ar fi spus ce efecte aveau să producă internetul și digitalizarea asupra întregii lumi. În lucrarea de față sunt analizate domeniile care vor determina schimbări în economiile și societățile noastre în următorii 20 de ani. […] Când vor fi mari, copiii noștri vor moșteni o lume care va arăta cu totul altfel decât cea în care trăim astăzi. Ne putem inspira din experiența inovatorilor prezentați în aceste pagini spre a ne pregăti atât noi, cât si copiii noștri pentru ceea ce ne așteaptă în viitor, pentru economia care se naște acum.”
„Cum ne putem pregăti în așa fel încât să reușim într-o lume a roboților, a globalizării și a piețelor dominate de tehnologia digitală? În aceasta importanta lucrare, Alec Ross vorbește despre ce anume trebuie să facem pentru a supraviețui și chiar pentru a prospera. Viitorul ne influențează deja existența, iar Ross ne demonstrează faptul că acesta poate fi mai degrabă captivant decât înfricoșator.” WALTER ISAACSON, autorul cărților Steve Jobs – biografia autorizată și Inovatorii
„Un ghid limpede, bine documentat, chiar și în probleme tehnice foarte complicate.” FINANCIAL TIMES
Omul cuantic
Richard Feynman a fost figura cea mai pregnantă a fizicii din a doua jumătate a secolului XX; a devenit un simbol al ştiinţei, aşa cum fusese Einstein la începutul secolului. Celebritatea lui Feynman se explică prin contribuţiile sale fundamentale la dezvoltarea fizicii teoretice, prin capacitatea de a sesiza esenţialul în probleme ţinând de un spectru formidabil de larg – informatică, inginerie, biologie –, prin talentul de a explica simplu şi neconvenţional lucruri care pentru alţii rămân de nepătruns şi, nu în ultimul rând, prin forţa magnetică a personalităţii sale. Urmărind biografia ştiinţifică a lui Feynman, Omul cuantic spune povestea fizicii din a doua jumătate a secolului XX, de la crearea electrodinamicii cuantice până la intrarea în scenă a cuarcilor. În cartea lui Lawrence Krauss, aventurile cercetărilor lui Feynman se împletesc cu aventurile vieţii sale nonconformiste, dominată de refuzul tranşant de a urma cărările bătătorite.
Viața 3.0. Omul în epoca inteligenței artificiale
„Noi, cu toții – nu doar oamenii de știință, industriașii și generalii –, ar trebui să ne întrebăm ce putem face pentru a profita de beneficiile viitoarei inteligențe artificiale și a evita riscurile. Aceasta e cea mai importantă dezbatere a epocii noastre, iar incitanta carte a lui Tegmark vă îndeamnă să participați la ea.“ – Stephen Hawking
Fizicianul Max Tegmark, profesor la Institutul Tehnologic din Massachusetts, explorează posibilitățile oferite de inteligența artificială nu doar în viitorul imediat, dar și în perspectiva îndepărtată a colonizării cosmosului. Viața 3.0 ne invită să medităm asupra celor mai delicate probleme de ordin social, militar, juridic și etic generate de dezvoltarea inteligenței artificiale, iar ideea centrală a lui Max Tegmark este că avem capacitatea și datoria morală de a influența evoluția vieții.
„Una dintre cele mai spectaculoase evoluții în cursul celor 13,8 miliarde de ani scurși de la big bang este că acea materie mută și neînsuflețită a devenit inteligentă. Cum s-a petrecut asta și cum poate progresa inteligența în viitor? Ce are de spus știința despre istoria și destinul inteligenței în cosmosul nostru?“ – Max Tegmark
„Un ghid pasionant pentru provocările și alegerile aduse de căutarea unui viitor măreț al vieții, inteligenței și conștiinței – pe Pământ și dincolo de el.“ – Elon Musk