Timp de citire: 7 minute

22.02.2022 – ziua marelui palindrom. Internetul vuiește de postări legate de această dată. O dată care nu se mai repetă și care nu a mai fost niciodată din 11.01.1011 (sau chiar din 11.11.1111, este de dezbătut).


Formatul Datei

De remarcat este faptul că existența palindromului este condiționată de o transformare în 2 pași:

  1. alegerea unei notații în format zz.ll.aaaa (unde z -> zi, l -> lună, a -> an)
  2. ignorarea punctului din notația datei, adică rescrierea datei ca zzllaaa

În afară acestor condiții, palindromul nu există.

Formatul datei este un aspect important în standardele internaționale. Fie că scriem:

  • 10 Sept 1996
  • 10.09.1996
  • Sept-10-1996
  • 10.09.1996
  • 1996/09/10

ne referim la aceeași dată. Diferă doar convenția pe care am ales-o pentru a reprezenta dată respectivă.

De observat faptul că niciodată nu folosim notațiile de formă 10091996 sau 19960910 pentru că asta ar putea genera confuzie mai ales legate de luna și zi. Formatul [2] ales este deci important și fiecare stat folosește propriul model preferat, din lista celor agreate la nivel internațional. [3]


Ce este însă atât de special la această dată? Are o semnificație astronomică, istorică, sau de orice alt fel? Se întâmplă ceva special în aceste zile?

Să vedem în cele ce urmează…

Ce înseamnă palindrom

În primul rând, să clarificăm noțiunea. Conform DEX, palindrom reprezintă ”Grup de cuvinte sau cuvânt care poate fi citit de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul”. [1]

Exemple de palindromuri în limba română: radar, rotator, civic.

Deci, cerință necesară că un cuvânt să fie palindrom, este să poată fi scris (de cele mai multe ori și citit) și de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga în același mod. Evident, se poate observă ușor faptul că acest lucru nu este condiționat de vreo altă convenție care trebuie respectată, pentru a scrie cuvântul altfel decât în formă lui naturală.

Tot în DEX, sensul cuvântului palindrom este descris, prin extensie, astfel: “joc distractiv constând în găsirea unui cuvânt care citit și normal și invers, să aibă fie același înțeles, fie, în al doilea caz, să dea un alt cuvânt“. [1]

Rezumând, putem afirmă că palindrom este un cuvânt simetric, sau un joc în care găsim un cuvânt pe care, dacă îl citim invers, inseamnă el insuși, sau alt cuvant.


Particularitatea datei 22 Februarie 2022

Când vorbim despre date calendaristice, din acest punct de vedere, majoritatea datelor sunt palindrom (toate datele care, citite invers, înseamnă o altă dată, valida).

În cazul datei 22 Februarie 2022, aplicând transformata de mai sus obținem 22022022, care citit invers este 22022022. Deci același cuvânt.

Se întâmplă acest lucru în cazul altor date?

Da.

De exemplu, 17 Februarie 2011. Aplicând transofrmata, obținem 17022011 11022071 (adică 11 Februarie 2071). Această este o dată palindrom deci, pt că citită invers a rezultat o altă dată, valida (este deci respectată definiția prin extensie, din DEX).

Bineînțeles 17 Februarie 2011 nu este simetrică. Însă 10 Decembrie 2110 (10.12.2110), este.

Un palindrom simetric, se mai numește și palindrom rotativ (în limba română) sau ambigrama (provenit din engleză, care nu se regăsește însă în DEX).

Cât de multe date palindrom există?

Fără că măcar să le numărăm, putem spune că sunt destul de multe, suficiente cât să nu fie considerate rare. Iată un site care ne ajută să identificăm toate datele palindrom într-un interval de timp dat. [4]

De exemplu, numai în anul 2021 au fost 10 zile consecutive de palindrom numai în luna ianuarie. Au urmat apoi încă 9 zile, în decembrie. [5]

Pentru luna Ianuarie 2021, formatul convenabil pentru dată este l-zz-aa. Astfel, pentru tot intervalul 20-29 Ianuarie, obținem zilnic câte un palindrom.

Particularitatea lui 22 Februarie 2022, față de alte palindromuri este că o cifra se repetă de 6 ori (cifra 2 în acest caz). Ceea ce, într-adevăr, este destul de rar.

Cât este de important acest lucru pentru orice? Greu de spus.


Să analizăm totuși importantă acestor date palindrom perspective considerate universal relevante atunci când asociem o dată un un motiv de celebrare.

Importanța astronomică

Știm că stabirea convențiilor pentru măsurarea timpului sunt strâns corelate cu fenomene astronomice: în principiu, mișcarea Pământului în jurul axei sale sau în jurul Soarelui. Astfel, anul are 365 zile, luna are aproximativ 30 zile, săptămâna are 7 zile, ziua are 24 h, ora are 60 de minute, minutul are 60 secunde.

De asemenea, există date cu importantă astronomică, cum ar fi 1.01 a unui an, care marchează încă o călătorie în jurul soarelui. Evident, este tot o convenție, însă importantă astronomică a acesteia este dată de faptul că se încheie încă o rotație în jurul Soarelui (cu aproximație).

Sau de exemplu, anul acesta, în dată de 20 Aprilie 2022 va fi eclipsa parțială de Soare. O lista detaliată cu avenimente astronomice, aici. [6]

Ce se întâmplă din punct de vedere astronomic într-o dată palindrom? Nimic. Palindromul calendaristic nu are nici o legătură cu evenimentele astronomice.

Importanța internațională și istorică

Fiecare zi din an are importantă ei calendaristică. O lista detaliată aici. [7]

Dar niciunul din evenimente nu este corelat cu palindromul, din simplul motiv pentru care palindromul nu apare în fiecare an.

Pe scurt, motivul istoric pentru care o dată palindrom este importantă, este… doar pentru că este palindrom.

Cum sărbătoresc oamenii în jurul lumii

Nu am găsit niciun eveniment fizic care să marcheze palindromul (cum de exemplu se întâmplă de revelion), însă există foarte multe postări online legate de acest subiect. Chiar dacă o astfel de dată este lipsită de importantă din punct de vedere astronomic sau istoric, simplul fapt că să poate citi simetric, este un motiv de amuzament suficient de bun încât să stârnească interesul mulțimilor. [8]

Cum s-a ajuns la această dată

Este binecunoscut că la nivel internațional există mai multe convenții pentru calendar. Calendarul gregorian [9] este cel mai folosit calendar la nivel internațional, însă nu a fost adoptat de toate țările în același timp. De exemplu, Anglia l-a introdus din 1752, pe când în România a fost introdus în 1919 – cunoscut și în zilele noastre sub numele de “calendarul pe nou”. Există însă comunități care respectă calendarul iulian, “pe vechi”. [10]

Calendarul gregorian a fost introdus deci pentru a corectă niște erori introduse de calendarul iulian, pentru o acuratețe astronomică mai bună în corelarea numerotarii anilor, cu numărul de rotații ale Pământului în jurul Soarelui.

Este limpede însă faptul că dată calendaristică este o convenție, care are sens doar dacă suntem cu toții de acord. Altfel, cei care sunt de acord cu alte convenții calendaristice, aleg să aibă o altă dată pentru astăzi.

Așa cum este cazul celor care țin calendarul pe vechi, există țări sau popoare care folosesc calendare chiar mult mai diferite.

De exemplu: calendarul egiptean, maias, nord-corean, armean etc. O lista mai detaliată, aici. [11]


Când trebuia să fie data aceasta de fapt

Practic, depinde de calendarul pe care îl alegem. În mod normal, vorbim despre calendarul gregorian & acesta este cel care ne generează palindromurile care devin virale. Însă, acesta este rezultatul unei decizii papale din 1582. Putea fi orice convenție, însă această este decizia și momentul care au determinat modul în care noi măsurăm trecerea timpului în prezent. Iar acesta este motivul pentru care acum denumim dată de 22 Februarie 2022, 22 Februarie 2022 și nu altcumva. Altfel, palindromul putea fi oricând. 

Notă de încheiere

Postarea această a fost scrisă pe 23 Februarie 2022 și postată pe 24 Februarie 2022. Nu am ales să scriu/public asta chiar în ziua palindromului, doar pentru că orice zi este la fel de bună pentru a scrie un astfel de articol; la fel că ziua palindromului, orice zi este destul de bună pentru a putea fi subiectul unor postări virale.


Bibliografie

[1] https://dexonline.ro/definitie/palindrom
[2] https://support.microsoft.com/ro-ro/office
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Date_format_by_country
[4] https://www.omnicalculator.com/everyday-life/palindrome-date
[5] https://www.farmersalmanac.com/what-palindrome-28106
[6] https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/evenimentele-astronomice-ale-anului-2022
[7] https://www.britannica.com/more-on-this-day/February-22
[8] https://www.ndtv.com/world-news/internet-celebrates-february-22-as-palindrome-day
[9] https://ro.orthodoxwiki.org/Calendarul_gregorian
[10] https://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_iulian
[11] https://transilvaniareporter.ro/reportaj/calendarele-si-impartirea-timpului-o-istorie-de-mii-de-ani/