Timp de citire: 3 minute

Spațiul Identitar – locul privilegiat al întâlnirii cu antecesorii

Locuirea este forma cea mai elementară a existenţei individului pe pământ. Recunoaşterea spaţiului ca fiind propriu unei persoane reprezintă modalitatea prin care aceasta se identifică şi îşi asumă acel spaţiul. Prin identificarea cu spaţiul, se fixează coordonatele identitare corporale şi psihice, iar astfel spaţiul devine o proiecţie în sens identitar, un mod unic de manifestare a raporturilor pe care o individul le stabileşte cu habitatul de lângă el.

La nivel psihogenealogic, asumarea sau neasumarea spaţiului identitar constituie expresia înrădăcinării sau dezrădăcinării antecesorilor în raport cu spaţiile pe care le-au locuit. Efectele asumării sau neasumării spaţiului identitar de către antecesori se pot observa în scenariul de viaţă al descendenţilor, prin modalităţile în care aceştia se raportează la moştenirea, achiziţionarea sau construirea unei case.

Psihiatrie, psihanaliză şi noua biologie a minţii

Reunind opt eseuri fascinante ale lui Eric Kandel, volumul oferă o imagine completă asupra concepţiei sale despre modul în care biologia creierului este pe cale să revolu­ţioneze psihiatria, psihologia şi alte ştiinţe ale minţii. De asemenea, autorul american insistă asupra potenţialului neuroştiinţelor în a modifica ideile psihanalitice despre inconştient şi anxietate. În acest scop, psihiatrul ameri­can propune ingenioase modele experimentale (incluzând celebrul melc de mare Aplysia) şi teoretice (referitoare la dezvoltarea şi plasticitatea sinaptică) pentru o mai bună înţelegere a proceselor moleculare şi genetice, care stau la baza învăţării, a memoriei de lungă şi de scurtă durată, a ataşamentului şi a fobiilor.
Cartea include o serie de comentarii succinte ale unor experţi din domeniu, toate subliniind vizionarismul lui Kandel. Ingeniosul psihiatru schiţează o imagine seducă­toare despre viitorul comun al psihiatriei, psihoterapiei şi al biologiei minţii, oferind o lectură captivantă pentru toţi specialiştii din aceste domenii.

Telescopajul generațiilor. Ascultarea legăturilor narcisice dintre generații

Telescopajul generațiilor reprezintă o perspectivă originală asupra transmiterii legăturilor narcisice între generații. Această atenție acordată transmiterii inconștiente oferă o perspectivă nouă pentru înțelegerea consecințelor psihice ale unor experiențe cum sunt genocidul sau terorismul.

Readucând la viață conceptele psihanalitice clasice într-o nouă semnificare, Haydée Faimberg demonstrează cum legăturile narcisice care transced generațiile pot fi dezvăluite în intimitatea ședinței, la întâlnirea cu limbajul privat al pacientului. Surprinzătoarele cazuri clinice descrise în această carte o conduc pe autoare spre recunoașterea rezistențelor narcisice ale analistului în a auzi ce spune cu adevărat pacientul și ce nu poate spune acesta. Ea continuă să exploreze valoarea ascultării modului în care pacientul ascultă atât interpretările, cât și tăcerea: să studieze secretele de familie și să reinterpreteze mitul lui Oedip.

Telescopajul generațiilor este o lucrare convingătoare atât din perspectiva practicii clinice, cât și pe un front mai larg. Psihanaliștii și psihoterapeuții care tratează adulți și copii, terapeuții sistemici și cei care manifestă un interes în studiile culturale o vor găsi cu toții relevantă pentru munca lor.

Notă: Descrierile cărților sunt preluate de pe site-urile editurilor.